3 Voetrisico’s bij Diabetes

De podotherapeut speelt een belangrijke rol tijdens de behandeling van diabetespatiënten. Als gevolg van diabetes kunnen veel lichamelijke klachten ontstaan. In deze blog beschrijven we drie risico’s die vaak voorkomen bij diabetes patiënten. Om deze risico’s in beeld te brengen wordt de podotherapeut ingeschakeld.

Risico 1: Zenuwen kunnen beschadigen
Door diabetes kunnen de zenuwen beschadigen, dit wordt ook wel neuropathie genoemd. Hierdoor kan het gevoel minder worden of zelfs compleet verdwijnen in uw voeten. Het gevolg hiervan is dat er onopgemerkt drukplekken en wonden kunnen ontstaan doordat er geen pijn meer waargenomen wordt. We noemen dit verlies van protectieve sensibiliteit.

Risico 2: Verminderde doorbloeding in de voeten

Diabetes kan een verminderde doorbloeding veroorzaken. We noemen dit ook wel angiopathie. Het lichaam heeft deze circulatie van bloed echter wel nodig voor onder andere het voeden van de lichaamscellen en natuurlijk bij het herstel van wondjes. Bij diabetespatiënten met verminderde doorbloeding genezen wonden dan ook vaak slecht en als de wond niet goed sluit kan dit grote gevolgen hebben. Hierdoor is het belangrijk om drukplekken en wondjes te voorkomen.

Risico 3: Verminderde beweeglijkheid van de voeten
Het laatste risico dat we in deze blog beschrijven is dat diabetespatiënten verminderde beweeglijkheid van de voeten kunnen ontwikkelen. Oorzaak hiervan is dat door de verstoorde bloedsuikerspiegel eiwitten worden aangetast. Hierdoor wordt bindweefsel zoals pezen, spieren en kapsels stijf. Het gevolg hiervan is een verminderde bewegelijkheid in de voeten en eventuele standsafwijkingen van de tenen. Dit kan weer drukplekken tot gevolg hebben.

Conclusie: Wat moet u doen?
Het belangrijkste bij de voetzorg van een diabetespatiënt is dus het voorkomen van wonden. Hiervoor wordt er een jaarlijkse voetencheck gedaan. Deze check wordt sowieso gedaan door de diabetes verpleegkundige en ook op verwijzing van de huisarts door de podotherapeut. Mocht er dan toch een wond of drukplek ontstaan op de voet is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere complicaties te voorkomen. Hierbij kan een podotherapeut of een wondverpleegkundige ingeschakeld worden.

Heb je zelf diabetes en wil je meer informatie voor de risico’s? Neem gerust contact met ons op door te bellen naar 050-5274334 of te mailen naar info@voetfactor.nl