Heerlijk die zomer! Lekker slenteren langs het strand of de boulevard, gezellig naar het pretpark of dat leuke stadje op je vakantiebestemming ontdekken. Maar dan, aan het eind van zo’n heerlijke dag is het er ineens: rugpijn! Eerst een beetje zeurend, maar de pijn onderin je rug wordt steeds erger! Je kunt amper nog zitten. Zo had je de afsluiting van jouw vrije dag niet voorgesteld.

Je hebt er trouwens wel vaker last van. Na dat dagje shop- pen of toen je zo lang hebt gestaan bij dat festival. Of bij de voetbalwedstrijd van je zoon. Na een nachtje slapen is de pijn meestal wel weer verdwenen en soms heb je er dan tijden geen last meer van. Totdat je weer een paar uur hebt lopen slenteren.

Je voeten zijn de basis

Alhoewel het niet altijd duidelijk is waarom iemand pijn in de onderrug krijgt, wordt het meestal veroorzaakt door overbelasting van de rug en de SI-gewrichten.
De SI-gewrichten zitten ter hoogte van die kuiltjes boven je billen, tussen het heiligbeen en het bekken en zijn erg belangrijk voor het staan, lopen, zitten, draaien et cetera. Het klinkt misschien raar, maar de oorzaak van de pijn in je rug zou wel bij je voeten gezocht moeten worden.

Je voeten dragen je lichaam immers de hele dag. Het zijn niet twee lichaamsdelen die op zichzelf staan, maar ze vormen één geheel met de rest. Ze vormen de basis. Een verkeerde stand van je voeten kan dan ook verstrekkende gevolgen hebben.

Podotherapeut

Een podotherapeut kan in dat geval vaak uitkomst bieden. Een standafwijking van je voet of een verkeerde manier van lopen is vaak corrigeerbaar met podotherapeutische zolen. Met speciale meetapparatuur kan uitgelezen worden of jij je voet op een goede manier neerzet, hoe je manier van lopen is én waar de eventuele knelpunten liggen. Aan de hand van die informatie kan er een geschikte steunzool voor je worden gemaakt en krijg je advies over eventuele oefeningen om je houding te verbeteren.

Waarom zou je nog langer met pijn rond blijven lopen als het zo eenvoudig te verhelpen is? Jij wilt deze zomer toch ook weer heerlijk rond kunnen slenteren?