Achillespees klachten

Achillespeesklachten komen veel voor in onze praktijk. Met name sporters hebben last van deze klacht, maar het komt ook voor bij niet-sporters.

De locatie van deze klachten is vlak boven het hielbeen tot 6 cm boven het hielbeen aan de achterzijde (kuit). Een slecht looppatroon, verkeerd schoeisel of trainings-intensiteit verhogen deze klachten.

Behandeling van achillespeesklachten moet vaak langdurig worden volgehouden, aangezien de klacht erg hardnekkig kan zijn. Wees vooral voorzichtig met te snel weer belasten, anders kan de klacht snel weer terugkomen.

Oorzaak van achillespeesklachten

De belangrijkste oorzaak van achillespeesklachten is overbelasting door sporten en het dragen van slechte schoenen, soms in combinatie met voetafwijkingen als platvoeten, doorgezakte voeten of slappe enkels. Al deze factoren dragen bij aan een onnatuurlijke belasting van de achillespees, waardoor deze beschadigt en mogelijk ontstoken raakt. Vooral sporters op leeftijd zijn kwetsbaar.

Andere oorzaken (kunnen) zijn

  • Overpronatie, een afwijking in de stand van de voet waarbij de voet wat naar binnen zwikt.

  • Beenlengte verschil

  • Stijve kuitspieren (hiervoor helpt soms de Strassburg Sock)

  • Overgewicht

  • Instabiliteit van de enkels

  • Plotselinge verandering van belasting, zoals bergwandelen tijdens een vakantie of een plotselinge toename van het aantal trainingskilometers bij hardlopers

  • Harde ondergrond bij het sporten

  • Ongetraind fanatiek sporten

  • Antibioticumgebruik: In zeldzame gevallen kan de pees ontstoken raken bij het gebruik van sommige antibiotica (o.a. fluorchinolonen, ofloxacine). Merk je dat je dan last krijgt, ga dan gelijk naar je arts

Behandeling Achillespeesklachten

Symptomen van achillespees ontsteking

Typische symptomen van achillespees ontsteking

Aanvankelijk treden er alleen direct na het sporten lichte pijnklachten of stijfheid op, die na een paar uur weer verdwijnen. De pijn in de achillespees concentreert zich meestal enkele centimeters boven de hiel. Als deze klachten genegeerd worden kan de pijn verergeren en aanhouden. Bij een warming-up kunnen de pijnklachten soms tijdelijk verdwijnen, om na de training weer terug te komen. In ernstige gevallen is de pijn continue aanwezig, en verdwijnt deze ook in rust niet meer.

Vooral na rust of ’s ochtends kan het gebied rond de pees en de pees zelf stijf aanvoelen. Tenslotte kan de pees wat gezwollen zijn. In het geval van een achillespees-ruptuur (scheuring) treedt een hevige pijn in de achillespees op en is lopen direct onmogelijk. Ook kan de plek van de ruptuur met het oog waargenomen worden.

Met röntgen-foto’s, echografie of eventueel een MRI-scan kan de diagnose eventueel bevestigd worden. Er is dan vaak kalkvorming in het peesweefsel te zien.

Neem contact op voor behandeling