Bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 - 12:00 en 13:00 - 16:30 uur

050 - 527 4334
Neem contact op +31505274334 info@voetfactor.nl Maak een afspraak

Podotherapie voor ouderen 

Naarmate je ouder wordt, neemt de natuurlijke flexibiliteit van je lichaam af als er geen actie wordt ondernomen. Dit vergroot het risico op botbreuken. Podotherapie kan bijdragen aan het behoud van flexibiliteit.

achtergrond afbeelding

Veelvoorkomende klachten

Vaak struikelen Onzekerheid bij lopen (vooral in schemer en donker) Vaak vallen Moeite met traplopen

Stel je voor: je hebt jarenlang genoten van wandelingen in het park, maar nu merk je dat je moeite hebt om je evenwicht te bewaren. Het lijkt alsof je stabiliteit geleidelijk afneemt. Dit scenario is helaas een bekend verschijnsel van ouder worden. Naarmate de jaren verstrijken, vertraagt je reactievermogen en worden je botten brozer. Hierdoor neemt de kans op breuken en dagelijks ongemak toe. 

Merk jij dit verschil ook, of heb je pijn? Maak dan een afspraak. Onze specialisten brengen je graag verder. Zo behoud of versterk jij je mobiliteit en verklein je de kans op ongelukken.  

Wanneer is een bezoek aan een podotherapeut nodig?

Wanneer je merkt dat je coördinatie en evenwicht veranderen en je vermoedt dat dit door ouderdom komt, kan het raadzaam zijn om te onderzoeken of er iets aan gedaan kan worden. Als je vaker valt, struikelt of onzekerder loopt dan voorheen, is het zinvol om te overwegen of er mogelijke oplossingen zijn. Onze deskundigen luisteren graag naar jouw ervaring om te kijken wat jou zou kunnen helpen. 

Het verbeteren van je balans of het verminderen van de kans op ongelukken vereist niet altijd ingrijpende veranderingen. Soms zijn kleine aanpassingen in je leefomgeving al voldoende om het risico op vallen te verminderen. In andere gevallen kan bijvoorbeeld het gebruik van stabiliserende inlegzolen jou helpen. Deze kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. 

Een podotherapeut kan je precies vertellen wat in jouw situatie een goede vervolgstap zou kunnen zijn. Als dat ondersteuning van een fysio is, dan vertellen we je dit ook.  

Veelvoorkomende klachten  

Vaak struikelen
Onzekerheid bij lopen (vooral in schemer en donker)
Vaak vallen
Moeite met traplopen

Waarom podotherapie specifiek voor ouderen?

Voorkomen dat je valt is belangrijk, zeker als je ouder wordt. Podotherapeuten zijn speciaal opgeleid om valrisico’s te herkennen en aan te pakken. Hierbij richten we ons niet alleen op de voeten, maar ook op de algehele balans en stabiliteit. Die stabiliteit is als je jong bent heel belangrijk, maar als je ouder wordt misschien nog wel meer. Kinderen hebben bijvoorbeeld een veel snellere celdeling omdat ze nog in de groei zijn. Bij hen gaat het herstelproces daarom wat sneller, dan bij iemand die bijvoorbeeld 80 is. 

Datzelfde geldt ook voor de coördinatie/evenwicht. Door achteruitgang van de receptoren in de huid/zenuwen (door ouderdom/of diabetes) zien we toename van instabiliteit. Daarom moet er bij podotherapie specifiek voor ouderen focus liggen op bijvoorbeeld valpreventie of oefeningen die de stabiliteit verhogen of consolideren. Dat kan door bijvoorbeeld balansoefeningen of advies over hulpmiddelen zoals loopstokken en zooltjes.  

Oplossingen

Afhankelijk van de klachten, zijn er verschillende soorten oplossingen die wij mogelijk aandragen: 

Valpreventie
Advies over inrichting van je huis (haal bijvoorbeeld de badmat uit de badkamer)
Doorverwijzing naar fysio voor balansoefeningen
Zolen die voeten meer stabiliteit geven
“We kunnen veel ongelukken gelukkig voorkomen.”
Klazien Rittersma Praktijkmanager
achtergrond afbeelding
achtergrond afbeelding

Behandeling

Iedereen is anders en dus verschilt ook de behandeling. Wel gaan we deze globale stappen door:

Analyse

We analyseren met jou het probleem en kijken hoe jij anatomisch in elkaar zit.

Kijken naar belasting

We onderzoeken hoe jouw lichaam biomechanisch werkt. Belast én onbelast.

Diagnose

We komen tijdens het gesprek vaak direct met een diagnose.

Behandeling

Afhankelijk van de benodigde behandeling kun je dit thuis doen, of zien we je graag terug. 

Strammere botten, niet meer kunnen voetballen of moeite krijgen met traplopen. 

We zien het allemaal voorbijkomen. Vraag jij je af of we jou kunnen helpen om verbeteringen te realiseren? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om te onderzoeken of we iets voor jou kunnen betekenen. 

Behoud je flexibiliteit

achtergrond afbeelding