Bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 - 12:00 en 13:00 - 16:30 uur

050 - 527 4334
Neem contact op +31505274334 info@voetfactor.nl Maak een afspraak

Podotherapie voor sporters

Voor de behandeling van blessures of het preventief voorkomen van blessures. Maak je geen progressie meer met je trainingen? Ook dan helpt onze in sport gespecialiseerde podotherapeut je graag verder!

achtergrond afbeelding

Veelvoorkomende klachten

Pijn tijdens sporten, pijn die er eerder niet was Pijn door sporten Knieklachten bij hardloopgerelateerde sporten Pijn na verdraaiing of bandletsel, door bijvoorbeeld verkeerde beweging Geen progressie in trainingen

Als je sport, belast je je spieren vaak enorm. Dit gaat vaak goed, maar levert ook regelmatig blessures op of het gevoel dat je geen progressie (meer) maakt in je trainingen. Dat is zonde voor je sportdoelen en je motivatie! Heb je langer dan 4 weken klachten of heb je pijn? Maak dan een afspraak. Onze gespecialiseerde experts geven je graag advies over de benodigde herstelperiode, eventuele trainingsadviezen, schoenadvies of vertellen je meer over de mogelijkheden voor bijvoorbeeld sportzolen.  

Wanneer is een bezoek aan een podotherapeut nodig?

Je kunt altijd preventief langskomen als je sportblessures wilt helpen voorkomen. Heb je lange tijd klachten en ervaar je geen verbetering? Ook dan is het zinvol een afspraak met een specialist te maken.  

Bij het sporten belast je je spieren op een andere manier dan normaal. Het verschilt echt van gewoon staan en lopen. Of je nu een professioneel atleet of recreatieve sporter bent.  

Een deskundige sportpodotherapeut kan deze veranderingen tijdig identificeren, evalueren en aanpakken. Met gespecialiseerde kennis van sportgerelateerde voetproblemen kunnen podotherapeuten niet alleen bestaande blessures behandelen, maar ook preventieve maatregelen en technieken aanreiken om toekomstige problemen te voorkomen. 
 
Het kan ook zijn dat je door problemen met de voet klachten krijgt in bijvoorbeeld je rug, omdat je anders beweegt.  

Regelmatige bezoeken aan een podotherapeut kunnen van onschatbare waarde zijn bij het handhaven van jouw voetgezondheid, het maximaliseren van je sportieve prestaties en het waarborgen van langdurig sportplezier. 

Veelvoorkomende klachten  

Pijn tijdens het sporten die er eerder niet was
Pijn door sporten
Knieklachten bij hardloopgerelateerde sporten
Verdraaiingen
Geen progressie in trainingen

Waarom podotherapie specifiek voor sporters?  

Vooral bij het rennen verandert de belasting en biomechanica volledig. Denk bijvoorbeeld aan het zweefmoment tijdens het rennen. Dat ervaar je niet bij gewoon lopen of staan. Ook is de impact van het landen op één voet is behoorlijk intens als je dit vanuit natuurkundig oogpunt bekijkt.

Een specifieke manier van landen, kan bij sporten zoals hardlopen aanzienlijke krachten op je lichaam uitoefenen en klachten geven. Dit vraagt om een andere aanpak dan alleen correctie van de stand door middel van schoenen of zolen. Een podotherapeut is expert op het gebied van de voet en alle klachten die daaruit voortkomen.

Een (periodiek) bezoek aan een podotherapeut kan heel zinvol zijn, vooral als je een actieve sporter bent. Door de unieke belasting die sporten op je voeten legt, kunnen subtiele veranderingen in je bewegingspatronen en houding zich geleidelijk ontwikkelen, wat kan resulteren in ongemak, blessures of verminderde prestaties.

Oplossingen

Bij Voetfactor kijken we niet alleen naar de blessure, maar ook naar de techniek die je gebruikt om te rennen, lopen of bijvoorbeeld fietsen. We nemen de ergonomie mee en benoemen waar je op kunt letten bij bijvoorbeeld het afstellen van je fiets om blessures in te toekomst beter te kunnen voorkomen. Uiteraard behandelen we je klachten, zodat je zo snel mogelijk weer verder kunt.  

Afhankelijk van de blessure hebben we ook regelmatig meer informatie over welke fase van herstel een spier nodig heeft en wanneer je het beste kan trainen (supercompensatie) om vooruitgang te boeken. 

“Ik help sporters graat optimaal te presteren en blessures te voorkomen, omdat iedereen zonder zorgen van sport moet kunnen genieten!”
Ferdinand Rittersma (sport) Podotherapeut, Podo-manueel therapie
achtergrond afbeelding
achtergrond afbeelding

Behandeling

Iedereen is anders en dus verschilt ook de behandeling. Wel gaan we deze globale stappen door.  

Analyse

We analyseren met jou het probleem en kijken hoe jij anatomisch in elkaar zit.

Kijken naar belasting

We onderzoeken hoe jouw lichaam biomechanisch werkt. Belast én onbelast.

Diagnose

We komen tijdens het gesprek vaak direct met een diagnose.

Behandeling

Afhankelijk van de benodigde behandeling kun je dit thuis doen, of zien we je graag terug. 

We geven compleet advies over de herstelperiode, eventuele trainingsadviezen, tips voor looptechnieken, schoenadvies of bijvoorbeeld sportzolen ter correctie van voetstanden.  

In beginsel gaan we altijd voor 100% herstel als dat realistisch is op korte termijn. Maar dat is helaas niet altíjd mogelijk.  

Er zijn bepaalde klachten die kunnen wij niet oplossen, in die gevallen zoeken wij naar wat nog wel kan op een verantwoorde manier. Als iemand met versleten knieën bijvoorbeeld écht heel graag wil hardlopen, dan kijken we wat er mogelijk is en adviseren wij bijvoorbeeld geen wedstrijden meer te doen.  

Wil jij lekker blijven sporten?  

achtergrond afbeelding