Bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 - 12:00 en 13:00 - 16:30 uur

050 - 527 4334
Neem contact op +31505274334 info@voetfactor.nl Maak een afspraak

Podotherapie voor diabetespatiënten 

Veranderingen aan je voeten, merk je als diabetespatiënt niet altijd op. Daardoor loop je een groter risico op wonden. Gelukkig kun je met preventieve screening een hoop leed voorkomen.

achtergrond afbeelding

Wanneer tijd om langs te komen?

Voor de jaarlijkse screening Als je wordt doorgestuurd door de huisarts

Als diabetespatiënt loop je een groter risico op wonden aan de voeten. Dit wordt ook wel ulcera genoemd, hetgeen synoniem staat voor slecht genezende wond. Doorgaans wordt deze genezing vertraagd doordat er te veel druk op de wond komt, waardoor deze niet geneest.  

Als diabetespatiënt voel je vaak niet dat je een wond hebt en kan je dus ook niet reageren op pijn. Gezonde mensen voelen bij te veel druk op een wond direct meer pijn, waardoor ze automatisch actie ondernemen. Dat is bij diabetespatiënten niet het geval. Daardoor kom je er als diabetespatiënt vaak te laat achter dat er een wond onder je voet zit. Vaak zit er ook nog een laag eelt overheen hetgeen een en ander camoufleert. 

Wanneer is een bezoek aan een podotherapeut nodig?

Veel diabetespatiënten hebben zoals gezegd verminderd gevoel, dit resulteert dus niet altijd in klachten. Wel speelt onzekerheid met lopen en instabiliteit een rol. Omdat je niet altijd in de gaten hebt dat er iets aan de hand is, is (jaarlijkse) screening ontzettend belangrijk. 

Wij zien bij Voetfactor alle diabetespatiënten met verhoogd risico jaarlijks op verwijzing van de huisarts. Eenmaal in beeld roepen wij ze jaarlijks op. 

Veelvoorkomende klachten  

Onzekerheid met lopen
Instabiliteit
Geen klachten, maar wel diabetes

Waarom podotherapie specifiek voor diabetici

Als patiënt merk je eigenlijk helemaal niet dat je podotherapie nodig kunt hebben. Hier ligt dan ook een belangrijke taak voor de huisarts en de praktijkondersteuner, om de groep diabetici te screenen.  

De behandeling vergt dus een preventieve aanpak. Samen met de huisartsen hebben we alle risicopatiënten in beginsel in beeld. Elk jaar bekijken we deze groep en controleren we op factoren die wonden kunnen veroorzaken of het herstel kunnen vertragen. 

Oplossingen

Jaarlijks controleren we op de risicofactoren die een wond kunnen veroorzaken en/of wondherstel vertragen. Te weten: 

Hoe is het gevoel? We testen op verlies van protectieve sensibiliteit.
Hoe is het met de druk? We zoeken naar uiterlijke kenmerken van verhoogde druk zoals overmatig eelt/likdoorns.
Hoe staat het met de doorbloeding? Als er te weinig doorbloeding is, herstelt de wond namelijk niet.

Geef je voeten de zorg die ze verdienen. Neem contact met ons op voor deskundig advies en de juiste behandeling.

achtergrond afbeelding