Bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 - 12:00 en 13:00 - 16:30 uur

050 - 527 4334
Neem contact op +31505274334 info@voetfactor.nl Maak een afspraak

Compartiment-syndroom 

Bij een compartimentsyndroom (CECS, chronic exertional compartment syndrome) ontstaan door een te hoge druk in de spieren, na of tijdens sporten of wandelen, pijn en krampen in het onderbeen. Het kan op alle leeftijden voorkomen, maar meestal bij jonge mensen.

achtergrond afbeelding

Veelvoorkomende klachten

Pijn en stijfheid Een gespannen gevoel Verminderde controle Tintelingen in de omgeving van de grote teen of de teen daarnaast In het geval van het acute compartimentsyndroom: hevige pijn en het niet goed meer kunnen bewegen van de grote teen

Stel je voor, je hebt een afspraak voor je werk en bent net vijf trappen opgelopen. Je hebt een gespannen gevoel. Niet voor de vergadering die op stapel staat, wel in je voeten. In de omgeving van je grote teen of de teen ernaast voel je het tintelen. Net na het sporten heb je er ook vaak last van.

Het compartimentsyndroom is een aandoening waarbij er sprake is van een verhoogde druk binnen een spiercompartiment in het lichaam. Een spiercompartiment is een groep spieren, zenuwen, bloedvaten en andere structuren die zijn omgeven door een dikke laag stug en onrekbaar weefsel. Normaal gesproken kunnen spiercompartimenten enigszins uitzetten om de druk te reguleren, maar bij het compartimentsyndroom is er sprake van een sterke toename van de druk, wat kan leiden tot weefselschade. Hierdoor kunnen uiteindelijk de spieren niet meer goed functioneren tijdens het bewegen.

Heb jij hier last van? Dan bestaat de kans dat je een het compartimentsyndroom hebt. Wil je graag meer duidelijkheid? Maak dan een afspraak met een medisch specialist of neem contact met ons op.

Wil je weer pijnvrij kunnen genieten? Podotherapie kan de oplossing zijn.

achtergrond afbeelding

Wat kun je zelf doen om dit op te lossen/te voorkomen?  

Minder (intensief) sporten

Wanneer is een bezoek aan een podotherapeut nodig? 

Het kan verstandig zijn om naar een podotherapeut te gaan als je last blijft houden van de klachten.

Twijfel je? Neem dan altijd contact op met een medisch specialist.

Wat voor behandeling bieden wij jou?

Bij Voetfactor doen we uitgebreid onderzoek naar de ontstaanswijze van de klachten en we luisteren naar welke problemen dit geeft in het dagelijks functioneren. Vervolgens kijken we naar de stand van jouw voeten en benen tijdens het staan en bewegen. Op basis van deze onderzoeksgegevens maken we een plan om eventuele standsafwijkingen te corrigeren met een steunzool of door specifieke oefeningen. Ook geven we meestal een schoenadvies en geven we vaak advies over welke manier van belasten in bepaalde fases van het hersteltraject noodzakelijk is. 

Speciaal op maat gemaakt (sport)zolen zijn vaak een adequaat middel.
Samen met de zolen zorgen een aangepast trainingsprogramma voor vermindering van de klachten.
Goede schoenen dragen ook bij aan klachtenvermindering. Hiervoor geven wij een schoenadvies op maat.

Geef je voeten de zorg die ze verdienen. Neem contact met ons op voor deskundig advies en de juiste behandeling.

achtergrond afbeelding