Bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 - 12:00 en 13:00 - 16:30 uur

050 - 527 4334
Neem contact op +31505274334 info@voetfactor.nl Maak een afspraak

Hielspoor (hielpijn)

Hielspoor is een aandoening waarbij je pijn ervaart aan de onderkant van de hiel. Het ontstaat meestal als gevolg van te veel druk op de peesplaat onder de voet. Hielspoor veroorzaakt vaak scherpe, stekende pijn bij het lopen of staan.

achtergrond afbeelding

Veelvoorkomende klachten

Pijn aan de hiel Pijn aan de voetboog Startpijn – het kost moeite om te lopen nadat je een tijdje hebt gezeten.

Stel je voor: je trekt elke ochtend je wandelschoenen aan en wandelt door het bos. Op een dag begin je iets ongewoons te voelen. Een scherpe, stekende pijn in je hiel. Je loopt verder want, ‘het gaat vast wel weer over’, totdat je bijna niet meer kunt lopen.

Hielspoor is een aandoening die meestal gepaard gaat met intense pijn aan de hiel. De pijn bevindt zich vaak rond het gebied waar de voetboog de hiel raakt en kan uitstralen naar de onderkant van de voet richting de tenen. Bij hielspoor ervaar je vaak scherpe en stekende pijn, vooral bij het op blote voeten lopen, langdurig staan of als je grote afstanden aflegt. Bij ernstige hielpijn kun je soms niet meer op de voet staan. 

Heb jij hier last van? Dan bestaat de kans dat je hielspoor hebt. Wil je graag meer duidelijkheid? Maak dan een afspraak met een medisch specialist of neem contact met ons op. 

Wil je weer pijnvrij kunnen genieten? Podotherapie kan de oplossing zijn.

achtergrond afbeelding

Wat kun je zelf doen om dit op te lossen/te voorkomen?  

Neem rust, sta en loop minder.
Je kuiten rekken.
Koelen bij pijn.
Stevige schoenen dragen.

Wanneer is een bezoek aan een podotherapeut nodig?

Hielspoor is een veelvoorkomende aandoening die gepaard gaat met pijn in de hiel. Voor sommige mensen kan deze pijn langdurig aanhouden. Als hielspoor je dagelijkse activiteiten of werk belemmert, is het belangrijk om te weten dat er hulp beschikbaar is. Je kunt hiervoor een podotherapeut inschakelen. Neem contact op met een podotherapeut als: 

  1. De pijn langere tijd aanhoudt;
  2. De pijn door hielspoor je dagelijkse activiteiten of werk belemmert. De podotherapeut kan helpen om de pijn te verminderen en mobiliteit te herstellen;
  3. Je in het verleden al eens hielspoor hebt gehad en de klachten keren terug. De podotherapeut kan je helpen begrijpen waarom dit gebeurt en hoe je het kunt voorkomen.

Wat voor behandeling bieden wij jou?

Je krijgt een uitgebreide intake met één van onze specialisten.
We bespreken de behandeldoelen en de middelen.
We doen een controle na circa 2 maanden (dat is meestal de termijn wanneer dergelijke klachten nagenoeg over zijn).

Geef je voeten de zorg die ze verdienen. Neem contact met ons op voor deskundig advies en de juiste behandeling.

achtergrond afbeelding

Hielspoor uitgelegd

Fasciitis plantaris, ook wel bekend als hielspoor, is een ontsteking van de pees aan de onderzijde van de voet. Dit kan leiden tot ernstige pijn onder de hiel tijdens het lopen en veroorzaakt veel ongemak. Hielspoor komt vaak voor bij mensen met overgewicht of die een staand beroep hebben, waardoor de peesaanhechting overbelast raakt. De aandoening wordt vaak aangeduid als hielpijn, maar de juiste term is fasciitis plantaris. Om van de pijnklachten af te komen, kan shockwave therapie, podotherapie en het dragen van steunzolen of zooltjes helpen. Het is belangrijk om de oorzaak van hielspoor te achterhalen, vaak veroorzaakt door overbelasting van de peesplaat. Hielspoor kan soms worden vastgesteld met een röntgenfoto, waarbij verkalking op de aanhechting van de pees te zien is. Vaak is een röntgenfoto niet nodig om hielspoor vast te stellen en te behandelen.

De symptomen van hielspoor kunnen variëren, maar felle pijn onder de hiel tijdens het belasten van de voet is een veelvoorkomend symptoom. Het uitvoeren van rek- en versterkingsoefeningen voor de pees onder uw voet kan helpen om de klachten te verminderen. Een hoekcorrectie van de voetstand, evenals het gebruik van steunzolen voor extra demping, kan ook verlichting bieden. Bij ernstige gevallen van hielspoor kan een nachtspalk worden gebruikt om de pees ’s nachts te strekken. Het is belangrijk om een