Bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 - 12:00 en 13:00 - 16:30 uur

050 - 527 4334
Neem contact op +31505274334 info@voetfactor.nl Maak een afspraak

Ingegroeide nagel

Je hebt een ingegroeide teennagel als de nagelrand in het omliggende weefsel groeit, wat pijn, zwelling en mogelijk infectie veroorzaakt. Het kan door verkeerd knippen, slecht schoeisel of verwondingen ontstaan. Behandeling is nodig om complicaties te voorkomen.

achtergrond afbeelding

Veelvoorkomende klachten

Pijn en gevoeligheid rond de teennagel Roodheid en zwelling in het gebied Warmte of een verhoogde gevoeligheid Mogelijke vloeistofafscheiding of pus bij infectie Moeite met schoenen dragen vanwege de pijn Eventuele ingroei van de nagel in de huid

Stel je voor dat je op een rustige ochtend wakker wordt, maar je voelt een stekende pijn aan je teen. Je ontdekt een ingegroeide teennagel, en de eenvoudige handeling van schoenen aantrekken wordt een marteling. Bij elke stap word je herinnerd aan de pijn.

Een ingegroeide teennagel is een aandoening waarbij de rand of de hoek van een teennagel in het omliggende zachte weefsel van de teen groeit, in plaats van eroverheen. Dit kan leiden tot pijn, zwelling, roodheid en soms een infectie. Ingroeiende teennagels treden meestal op aan de grote tenen en kunnen het gevolg zijn van verkeerd knippen van nagels, slecht passende schoenen, verwondingen, of genetische factoren.

Ons advies is om zo snel mogelijk een afspraak met de podotherapeut te maken. Ga vooral niet de teen weken in Biotex of soda-bad. Dit maakt het probleem vaak groter.

Wil je graag meer duidelijkheid? Maak dan een afspraak met een medisch specialist of neem contact met ons op.

Wil je weer pijnvrij kunnen genieten? Podotherapie kan de oplossing zijn.

achtergrond afbeelding

Wat kun je zelf doen om dit op te lossen/te voorkomen?  

Neem rust, sta minder en loop minder
Je kuiten rekken
Koelen bij pijn
Stevige schoenen dragen
Ga vooral NIET de tenen weken in Biotex of een soda-bad

Wanneer is een bezoek aan een podotherapeut nodig? 

Het is verstandig om naar een podotherapeut te gaan als je bij een ingegroeide teennagel last hebt van de volgende zaken: 

Aanhoudende pijn, roodheid, zwelling of ontsteking rond de teennagel.
Tekenen van een infectie, zoals pusafscheiding.
Als je diabetes hebt of een verminderde bloedcirculatie, omdat ingegroeide teennagels ernstige complicaties kunnen veroorzaken.
Als de ingegroeide teennagel regelmatig terugkeert.

Een podotherapeut kan de ingegroeide teennagel op de juiste manier behandelen en advies geven over hoe je herhaling kunt voorkomen. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken om complicaties te vermijden. 

Wat voor behandeling bieden wij jou?

Bij Voetfactor doen we uitgebreid onderzoek naar de ontstaanswijze van de klachten en we luisteren naar welke problemen dit geeft in het dagelijks functioneren. Vervolgens kijken we naar de stand van jouw voeten en benen tijdens het staan en bewegen. Op basis van deze onderzoeksgegevens maken we een plan om eventuele standsafwijkingen te corrigeren met een steunzool of door specifieke oefeningen. Ook geven we meestal een schoenadvies en geven we vaak advies over welke manier van belasten in bepaalde fases van het hersteltraject noodzakelijk is. 

Ingegroeide teennagels kunnen direct worden behandeld. De behandeling bestaat uit het onderzoeken naar wat er precies pijn doet. Vaak is het een stuk nagel die in de huid snijdt/prikt. Dit gedeelte kunnen we meestal verwijderen.
Naast wondbehandeling van de ingegroeide teennagel maken we ook vaak een nagelbeugel om de druk op de nagelwal te verminderen en om de vorm van de nagel op lange termijn te verbeteren.
Soms is het plaatsen van een nagelbeugel niet mogelijk of niet nodig. Tamponage (een soort van wol onder de nagel plaatsen) is vaak een adequate techniek om de ingegroeide teennagel aan te pakken.

Geef je voeten de zorg die ze verdienen. Neem contact met ons op voor deskundig advies en de juiste behandeling.

achtergrond afbeelding