Bereikbaar op werkdagen tussen 08:00 - 12:00 en 13:00 - 16:30 uur

050 - 527 4334
Neem contact op 0505274334 info@voetfactor.nl Maak een afspraak

Stijve grote teen (hallux limitus/rigidus) 

Hallux limitus/rigidus is een aandoening waarbij het grote teengewricht beperkte beweging heeft (limitus) of volledig verstijfd is (rigidus). Dit kan meestal opgelost worden door goed schoenadvies en/of op maat gemaakte steunzolen.

achtergrond afbeelding

Veelvoorkomende klachten

De teen kan niet, of lastig bewegen. Het bewegen van de teen is pijnlijk De teen kan opgezwollen zijn

Stel je voor dat je op een prachtige zomerdag klaar bent om te gaan wandelen in het bos, omringd door het gezang van vogels en de geur van bloemen. Maar telkens wanneer je een stap zet, voel je een scherpe, beperkende pijn in je grote teen. Dit kan hallux limitus/rgidus zijn.

Bij hallux limitus/rigidus is het gewricht in de grote teen verstijfd. Dit wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door slijtage van het kraakbeen van het gewricht. Hierdoor kan de grote teen minder ver buigen. Je voet kan hierdoor niet meer goed afwikkelen en er wordt dan compensatie gezocht om toch te kunnen lopen.

Dit zorgt in veel gevallen voor overbelasting aan de buitenkant van de voet en enkel. Het begint vaak bij hallux limitus. De teen kan hier nog wel bewegen, maar minder ver. Bij hallux rigidus is de teen vrijwel volledig stijf.

Heb jij hier last van? Dan bestaat de kans dat je hallux limitus rigidus hebt. Wil je graag meer duidelijkheid? Maak dan een afspraak met een medisch specialist of neem contact met ons op.

Wil je weer pijnvrij kunnen genieten? Podotherapie kan de oplossing zijn.

achtergrond afbeelding

Wat kun je zelf doen om dit op te lossen/te voorkomen?  

Oefeningen.
Stevig schoeisel dragen.

Wanneer is een bezoek aan een podotherapeut nodig?

Het is aan te raden om naar een podotherapeut te gaan bij hallux limitus/rigidus wanneer je de volgende symptomen ervaart: 

aanhoudende pijn en ongemak in het grote teengewricht;
beperkingen in het bewegen van de grote teen;
moeite met lopen of activiteiten als gevolg van de aandoening;
problemen met het dragen van schoenen vanwege de pijn.

Een podotherapeut kan een uitgebreide beoordeling uitvoeren, aangepaste inlegzolen aanbevelen, schoenadvies geven en mogelijk andere behandelopties bespreken om de pijn en beperkingen te verminderen. 

Wat voor behandeling bieden wij jou?

Bij Voetfactor doen we uitgebreid onderzoek naar de ontstaanswijze van de klachten en we luisteren naar welke problemen dit geeft in het dagelijks functioneren. Vervolgens kijken we naar de stand van jouw voeten en benen tijdens het staan en bewegen. Op basis van deze onderzoeksgegevens maken we een plan om eventuele standsafwijkingen te corrigeren met een steunzool of door specifieke oefeningen. Ook geven we meestal een schoenadvies en geven we vaak advies over welke manier van belasten in bepaalde fases van het hersteltraject noodzakelijk is.

We kijken tijdens het onderzoek of er inderdaad sprake is van een bewegingsbeperking in het gewricht. Soms kan beweging weer toenemen door bijvoorbeeld manuale therapie.
Als het niet mogelijk is om de bewegelijkheid weer op orde te krijgen, dan gaan we op zoek naar manieren tot ontlasting van het pijnlijke gewricht. Dit doen we door bijvoorbeeld een steunzool met afwikkelvoorziening, of een steunzool met een verstijving onder het pijnlijke gewricht.
Schoenen spelen vaak een essentiële rol bij het ontwikkelen van de klacht, maar ook in het bestrijden van de (pijnklachten). Daarom bieden we jou ook schoenadvies.

Geef je voeten de zorg die ze verdienen. Neem contact met ons op voor deskundig advies en de juiste behandeling.

achtergrond afbeelding