Tractus iliotibialis frictie syndroom/runner’s knee
Tractus iliotibialis frictie syndroom of runner's knee komt vaak voor bij hardlopers. Het is een overbelastingblessure waarbij je last hebt van pijn aan de buitenkant van de knie.
Veelvoorkomende klachten
Pijn aan de buitenkant van de knie tijdens het lopen De pijn kan uitstralen naar het onderbeenStel je voor, je bent een gepassioneerd hardloper, altijd gefocust op de finishlijn. Maar dan verschijnt er een onverwachte uitdaging in je parcours: telkens wanneer je jezelf tot het uiterste drijft, voel je die scherpe pijn aan de buitenkant van je knie. De runner’s knee.
Het Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom (ook wel ITB-syndroom genoemd) is een aandoening waarbij de tractus iliotibialis, een peesachtige structuur die langs de buitenkant van het dijbeen loopt, wrijving veroorzaakt over het uitstekende botpuntje aan de buitenzijde van de knie. Dit kan pijn en ontsteking veroorzaken in het kniegebied.
Het ITB-syndroom komt vaak voor bij hardlopers, maar kan ook optreden bij mensen die activiteiten doen waarbij ze herhaaldelijk hun knie buigen en strekken.
Heb jij hier last van? Dan bestaat de kans dat je het Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom hebt. Wil je graag meer duidelijkheid? Maak dan een afspraak met een medisch specialist of neem contact met ons op.
Wil je weer pijnvrij kunnen genieten? Podotherapie kan de oplossing zijn.
Wat kun je zelf doen om dit op te lossen/te voorkomen?
Balansoefeningen.
Rekoefeningen.
Verbeter je looptechniek.
Wanneer is een bezoek aan een podotherapeut nodig?
Het is aan te raden om naar een podotherapeut te gaan bij het Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom wanneer:
je last hebt van aanhoudende pijn aan de buitenzijde van de knie tijdens fysieke activiteit;
de pijn niet verbetert met rust;
je merkt dat je dagelijkse activiteiten worden beïnvloed door de aandoening.
Een podotherapeut kan een professionele beoordeling uitvoeren, de oorzaak van de klachten vaststellen en een behandelplan opstellen.
Wat voor behandeling bieden wij jou?
Bij Voetfactor doen we uitgebreid onderzoek naar de ontstaanswijze van de klachten en we luisteren naar welke problemen dit geeft in het dagelijks functioneren. Vervolgens kijken we naar de stand van jouw voeten en benen tijdens het staan en bewegen. Op basis van deze onderzoeksgegevens maken we een plan om eventuele standsafwijkingen te corrigeren met een steunzool of door specifieke oefeningen. Ook geven we meestal een schoenadvies en geven we vaak advies over welke manier van belasten in bepaalde fases van het hersteltraject noodzakelijk is.