Hielspoor

(Fasciitis Plantaris/Hielpijn)

Hielpijn kent meerdere variaties. In de volksmond heeft men het vaak over hielspoor, maar het is de vraag of dat de juiste benaming is voor je klacht. De termen hielspoor, fasciitis plantaris of fasciosis plantaris worden regelmatig gebruikt om dezelfde klacht aan te duiden.

Medisch gezien zijn het verschillende klachten met overeenkomstige pijn.

Onder je voet zit een peesblad die we plantaire fascia noemen, of aponeurosis plantaris. Het loopt van onder je hielbeen tot onder aan je tenen. Het is een hele sterke pees die je hele voet ondersteunt. Door te lopen of wanneer je op je tenen gaat staan komen er grote krachten op deze peesplaat te staan. In sommige gevallen is de rek op deze pees te groot en ontstaat er hielpijn.

Wanneer het peesblad overbelast is geraakt of zelfs is ontstoken spreken we van fasciitis plantaris. Kenmerken hiervan zijn stekende pijnklachten in de voetboog  en met name tegen het hielbeen aan, startpijn na periode van rust in dezelfe regio.

Hielspoor geeft vaak dezelfde kenmerkende klachten als fasciitis plantaris maar het is een andere aandoening. Het is een overmatige botstructuur onder je hielbeen die omliggend weefsel kan irriteren. Dit omliggende weefsel is vaak de plantaire fascia.

In sommige gevallen is er ook sprake van hielpijn en is er geen sprake van fasiitis plantaris of hielspoor maar is het botvlies van het hielbeen overbelast. Deze klacht kenmerkt zich vaak door stekende pijn onder het hielbeen en het lopen op het hielbeen is zeer pijnlijk.

Bovenstaande hielklachten zijn goed te behandelen met podotherapie. Bij Voetfactor Podotherapie zien we veel van deze klachten binnen twee maand verdwijnen door interventie van de podotherapeut. Herken je bovenstaand klachtenpatroon?

Neem contact met ons op voor behandeling